woensdag 30 december 2009

De essentie van goede luiheid

Maar al te vaak komen we er achter dat van alles wat we ergens voor doen er maar 10% er echt toe doet, of zelfs minder. De overige 90% is slechts opvulling, het resultaat van de onkunde om de essentie van datgene wat we proberen te bereiken te doorzien. Dit kost ons onnodig energie en tijd. Vaak raken we zo geobsedeerd door deze schijnbaar belangrijke bezigheden dat we de 10% die er echt toe doet over het hoofd zien of zelfs gewoon helemaal overslaan wat ons van onze doelen afhoud. Hoewel de verdeling 90-10 vrij ruim genomen is zal het in werkelijkheid vaak nog erger zijn (99-1). We zijn meesters van de afleiding. Afleiding van het doel. We zijn zelf degene die dingen moeilijker maken dan nodig is. We blazen bijzaken op en concentreren ons op de dingen die er amper toe doen om onszelf zo van de kern van de taak te houden. Geheel onbewust natuurlijk. De omgeving helpt ook behoorlijk mee met deze misleidende praktijken. Door anderen voor ons de prioriteiten te laten stellen verliezen we al helemaal het overzicht wat er nou echt toe doet.

Neem eens op een willekeurig tijdstip een diep adem en vraag je eens serieus het volgende af: Waar ben ik mee bezig? Wat probeer ik te bereiken, is dit de beste manier om dit te bereiken? Ben ik productief of slechts druk? Pas op dat je druk niet met productief bezig zijn verward. Dit zijn twee op zichzelf staande zaken. Als je een brief moet schrijven en versturen kun je maar al zo ‘druk’ bezig zijn met het opruimen van je kantoor het uitlaten van de hond en het schrobben van de ramen, allemaal schijnbaar zinvolle taken maar geen van deze taken helpt je ook maar een stap verder richting het voltooien van het schrijven van de brief. Wanneer je tot je oren in het werk zit en druk bent doe je toch iets fout. Stop meteen met wat je ook aan het doen bent zodra je jezelf betrapt op ‘druk’ zijn. Vraag je zelf rustig af wat je wilt bereiken, en doe je wat jou dit helpt te bereiken of verspil je tijd aan onzinnige taken.

Het leven is rijkelijk gevuld met schijnbaar belangrijke bijzaken. Goede luiheid is de kunst van het uitzoeken wat er werkelijk toe doet en je daar volledig op te focussen, alle onbelangrijke bijzaken negerend, hoe belangrijk deze ook lijken. Het is de kunst van het doorzien van de essentie van dingen en het schrappen van alle onnodige bijzaken en je te blijven focussen op datgene wat er echt toe doet om zo snellere en betere resultaten te behalen en een betekenisvoller leven te leiden.

Eenmaal goede luiheid in je leven toegepast te hebben zul je erachter komen dat je het nooit meer ‘druk’ zult hebben. Druk zijn is een vorm van slechte luiheid, het is het nalaten van het stellen van prioriteiten en het serieus nadenken over wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt doen. Goede luiheid als levensstijl helpt je kalm en relaxed door het leven te gaan en dingen beter op hun waarde te schatten. Het weerhoud je ervan zinloze tijdverspillende energieverslindende taken uit te voeren zodat je tijd en energie overhoud voor de dingen die er echt toe doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten